ТОП ГЪН: МАВЕРИК

Top Gun: Maverick /2022/
Страна, ВреметраенеСАЩ / 131 мин./
ЖанрДрама, Екшън
Премиера27 май 2022
Режисьор:Джоузеф Козински
В ролите:Том Круз, Вал Килмър, Дженифър Конъли, Джъстин Маркс, Майлс Телър, Глен Пауъл, Ед Харис, Луис Пулман, Джон Хам, Питър Марк Кендъл, Моника Барбаро

Продължението на „Топ гън“ (1986) се развива в наши дни, 34 години след събитията в първия филм. Асове-пилоти се състезават с високотехнологични дронове и изтребители пето поколение.

Том Круз се връща в образа на летеца Маверик Мичъл и вече е инструктор към военноморските сили. Вал Килмър отново е Том Казански-Ледения („Айс-мен“), пилот и основен съперник на героя на Круз. Ще видим и порасналия син (в ролята – Майлс Телър) на печално загиналия Гуус и на Карол (Антъни Едуардс и Мег Райън в оригиналния филм). Синът е новото протеже на Маверик.

Отново вдигаме адреналина с любимите бойни пилоти на няколко поколения. Няма как да минем и без авиаторските якета и очила, белязали модата завинаги, и култовия мотоциклет! В свят на дронове, нови оръжия и постоянно равиващи се технологии, ще имат ли какво да научат новите звезди на авиацията от безспорните асове на своя випуск? При всички случаи, нуждата от високи скорости и адреналин остава…

След повече от тридесет години служба като един от топ пилотите на американските военноморски сили, Пийт „Маверик“ Мичъл е намерил мястото си – да достига крайни предели като безстрашен тест пилот и да отбягва повишенията, които биха го задържали на земята. Когато Маверик се оказва инструктор на специален отряд пилоти от Топ Гън, трениращи за специална, невиждана досега мисия, той се среща с лейтенант Брадли „Рустър“ Брадшоу (Майлс Телър), син на загиналия му партньор и най-добър приятел Ник Брадшоу – Гуус. Немислима мисия, която нито един жив пилот не е виждал. Мисия, която само и единствено Пийт „Маверик“ Мичъл е способен да изведе до успешен завършек. Но битката няма да е само в небето, а и на земята, където Маверик се сблъсква челно с младо поколение авиатори, които са уверени, че ветеранът няма на какво да ги научи. Дали му е познато? Нещата стават още по-заплетени, когато той се изправи лице в лице с демоните от миналото си, олицетворени от лейтенант Брадшоу. Опитът или дързостта? Разумът или емоцията? Младото поколение или старото?

Изправен пред несигурно бъдеще и преследван от миналото си, Маверик се сблъсква с най-дълбоките си страхове в мисия, която изисква най-голямата жертва от тези, които ще бъдат избрани да полетят.

Филмът, който използва работещи военни бази и самолетоносачи за снимките си, предизвика закачлива размяна на реплики в Twitter между военновъздушните и военноморските сили на САЩ.
– „Ако Маверик наистина има нужда от скорост, може да скочи в един от нашите F-15E Strike Eagle! Скоростта им стига до 1875 мили в час (3017 км/ч)“, туитнаха от авиацията на САЩ.
– От флота побързаха да им отговорят с култовата реплика от първия филм: „Помнете, момчета, няма точки за второто място!“.

В лентата се завръща авторът на музиката, германският композитор Харолд Фалтермайер, който печели награда „Грами“ и номинация за „Златен глобус“ за работата си по Топ гън. Песента от оригиналния филм „Take My Breath Away” на Джорджо Мородер и Том Уитлок пък спечели награда „Оскар“.

Коментарите са изключени.