КЕНДИМЕН

The Protégé /2021/
Страна, ВреметраенеСАЩ / 91 мин./
Жанртрилър, ужаси
Премиера27 август 2021
Режисьор:Ниа ДаКоста
В ролите:Тони Тод, Яя Абдул-Матийн II, Тейона Парис, Колман Доминго, Ребека Спенс, Каси Креймър, Брайън Кинг и др.

По образите, създадени от английския белетрист и драматург Клайв Баркър (вкл. разказа „Забраненият“ /“The Forbidden“ от том V на „Кървави книги“ / „Books of Blood“, 1985).

Пряко „духовно продължение“ на едноименния филм от 1992 г. – завръщаме се във вече благоустроения квартал на Чикаго, където легендата започна.

Провокативен и актуален за времето ни поглед към страховитата градска легенда за свръхестествения убиец с кука вместо ръка, който вещае смърт за всеки, осмелил се да изрече името му пет пъти пред огледалото.

Откакто се помнят обитателите на гетото „Кабрини Грийн“ в Чикаго, улиците на квартала им са тероризирани от призрачната история на Кендимен. Години след трагичните събития около смъртта на изучаващата градски легенди студентка Хелън Лайл и след като последният западнал блок в Кабрини е разрушен, художникът Антъни Маккой (Яя Абдул-Матийн II) и приятелката му Бриана Картрайт (Тейона Парис), се местят в луксозно жилище в квартала, който е променен до неузнаваемост и вече се населява от предприемчиви и преуспели млади хора. Кариерата на Антъни като художник започва да запада, но случайна среща със стар обитател (Колман Доминго) на „Кабрини Грийн“ го запознава с трагичното и ужасяващо естество на истинската история зад Кендимен.

Твърдо решен да запази статута си на арт сцената в Чикаго, Антъни започва да изследва случая, ползвайки мрачните подробности като вдъхновение за картините си, без да подозира, че отваря врата към сложно, изпълнено с мистерии минало, което ще отприщи нова вълна насилие и ще промени съдбата му завинаги. Едно смразяващо кръвта пътешествие в най-мрачните кътчета на човешкото съзнание – пътешествие, в което границите на мит, реалност и фантазия се преплитат и размиват, за да разкрият стряскаща картина на съвременното ни общество, разкъсвано от предразсъдъци и омраза.

Коментарите са изключени.